PPC is geautoriseerd bibliotheekpassen leverancier
Brancheformule Nationale Bibliotheekkaart
Tijdens de algemene ledenvergadering in 2004 van de Vereniging Openbare Bibliotheken is de Brancheformule Nationale Bibliotheekkaart vastgesteld. Tijdens deze ledenvergadering zijn er specifieke afspraken gemaakt over de richtlijnen van een uniforme nationale bibliotheekpas. In die periode kwam het gebruik van contactloze RFID /NFC passen ook steeds meer in schwung. Met het plan van de nieuwe bibliotheekpassen werd er gekozen om ook gebruik te maken van een contactloze Mifare RFID /NFC chip. Uiteindelijk is er voor de nationale bibliotheekpas gekozen voor de NXP Mifare Classic 1k 4byte NUID uitvoering. Door de verschillende bibliotheken is er een datamodel gemaakt waarin richtlijnen zijn opgesteld hoe de Mifare chip is geprogrammeerd. Door de landelijke standaard na te streven is geprobeerd de uitwisselbaarheid tussen de bibliotheken te optimaliseren. Na de introductie van de nieuwe bibliotheekpas zijn er een enkele leveranciers gecertificeerd om de nieuwe bibliotheekpas te mogen produceren. PPC B.V. is één van deze officieel gekwalificeerde leveranciers. Bij het bestellen van bibliotheekpassen bent u bij ons dus in goede handen!
De bibliotheekpas nader bekeken
Er is voor de bibliotheekpas afgesproken om de RFID chip alleen te gebruiken voor het lenen van boeken. Uiteindelijk is er door de Vereniging Openbare Bibliotheken besloten om te focussen op een goed functionerende bibliotheekpas zonder de complexe eigenschappen die betaalfunctionaliteit met zich meebrengt. Zoals hierboven vermeld, zijn de afspraken gemaakt in 2004 wat al behoorlijk wat jaren geleden is. Door de jaren heen zijn meerdere bibliotheken de Brancheformule Nationale Bibliotheekkaart richtlijnen wat losser gaan interpreteren. De bibliotheekkaart van vandaag bestaat uit een groot aantal van verschillende uitvoeringen. Doordat lokale bibliotheken kiezen voor een eigen grafische uitstraling is het uiterlijk van de Bibliotheekpas niet meer een landelijke uniformiteit. Daarnaast bestaat er ook een verscheidenheid in de personalisatie van de Bibliotheekkaarten. Iedere bibliotheek heeft een net wat andere manier van ledenregistratie waardoor ook de personalisatie met bijvoorbeeld een barcode of het afdrukken van de naam of lenersnummer niet of wel afgedrukt worden. Zelfs ten aanzien van het programmeren van Mifare chip zijn er verschillende implementaties in het land. Het creditcard (ISO 7810) formaat van de bibliotheekpas blijft uiteraard wel gehandhaafd. Daarbij kan overigens nog wel gekozen worden voor een extra dikke 1mm pas in plaats van de gebruikelijke dikte van 0,81 mm. Deze wat extra dikke pas zorgt voor wat meer stevigheid voor bijvoorbeeld een jeugdpas waar soms wat ruiger mee om wordt gegaan.
Het gebruik van ISIL nummers op bibliotheekkaarten
Het ISIL-nummer is er voor de identificatie van een bibliotheekpas. ISIL staat voor International Standard for Indentification of Libraries en wordt over de hele wereld gebruikt voor het identificeren en administreren van bibliotheken en aan de bibliotheek gerelateerde organisaties en bedrijven. Het idee achter het gebruik van een ISIL-nummer is het nummer te koppelen aan een klant- of gebruikersnummer en zo een nationaal uniek nummer te creëren. Met dit unieke nummer kan de bezitter van de bibliotheekpas ook als gastbezoeker boeken uit en andere bibliotheek lenen. Met het ISIL-nummer in het Mifare geheugen of in de barcode kan de pas communiceren met het registratiesysteem van een bibliotheek. Als vervolgens de desbetreffende bibliotheek zijn registratiesysteem online gekoppeld heeft aan de landelijke registratie van de Vereniging Openbare Bibliotheken kan de gastgebruiker geïdentificeerd worden en akkoord krijgen voor het lenen van bibliotheek items. Het unieke nummer wat bestaat uit de combinatie van het ISIL nummer en het gebruikersnummer maakt het dus technisch mogelijk om een landelijke dekking wat het uitlenen van bibliotheek items betreft te verkrijgen. Het verschilt van bibliotheek tot bibliotheek in hoeverre er daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van het ISIL-klantnummer systeem. Een voorbeeld van een ISIL nummer is NL-0830790000. NL staat uiteraard voor de landcode afkorting Nederland. Daarna komt er een koppelteken gevolgd door de sectorkeuze nummer 08 wat staat voor Openbare Bibliotheken. De volgende 4 nummers, in dit geval 3079 is gelijk aan de Nederlandse Centrale Catalogus (NCC).
Het uiterlijk van een bibliotheekpas
Zoals eerder is besproken is er in het verleden een speciaal ontworpen huisstijl en vormgeving gemaakt om alle bibliotheekkaarten herkenbaar te maken en eenzelfde uitstraling te geven. Het gekozen logo (zie de illustratie hiernaast) is bij iedereen die naar de bibliotheek gaat bekend. Deze herkenbaarheid geeft de bibliotheekpas in de portemonnee of in het smartphone hoesje de kracht om zich te onderscheiden van andere passen. De nationale bibliotheek pas heeft naast een eigen logo ook een eigen kleurgebruik. Bij de productie van de Bibliotheekpas of andere grafische communicatie items moeten de donkere grijsbruine en de felle oranje kleur in speciaal uitgekozen PMS (PANTONE Matching System) kleuren afgebeeld worden. De donkere grijsbruine kleur bestaat uit PMS 418 C(oated) en de oranje uit PMS Oranje 021 C(oated). Het PMS (Pantone Matching System) kleurensysteem is een globale grafisch standaard en geeft de bibliotheekpassen een eigen grafische uitstraling. Vaak wordt de herkenbare landelijke Vereniging Openbare Bibliotheken huisstijl gebruikt op één kant van de bibliotheekpas. Op de andere kant maakt dan een lokale bibliotheek een grafisch ontwerp in zijn eigen grafische uitstraling met bijpassend logo. Hoewel er een speciaal ontworpen grafische huisstijl van de Vereniging Openbare Bibliotheken bestaat is het voor de bibliotheken niet verplicht om deze te gebruiken. Het gaat er bij de grafisch vormgeving van bibliotheekpassen met name om dat de pas herkenbaar als bibliotheekkaart dient te zijn. Een veelgebruikte eigen invulling die bibliotheken vaak toepassen is het matte laminaat. Mat laminaat zorgt ervoor dat de pas niet meer glimt als de standaard (glossy) passen. Dit geeft de pas een wat exclusieve en afwijkende uitstraling. En voor de meerkosten van het matte laminaat ten opzicht van glossy laminaat hoeft u het niet te laten, want die zijn er niet! Mocht u vragen over het vormgeven van een bibliotheekpas hebben, dan kunt u ons altijd bellen op 050-3687777. Onze grafisch vormgevers staan u graag te woord.