Zeer populair door de verscheidenheid en het gebruiksgemak
De kenmerken van een Mifare pas
Mifare is de merknaam van de meest gangbare chipkaart serie. Met een chipkaart, ook wel een Smart Card of contactloze pas genoemd, zit er in de pas zelf een kleine chip en ontvangstspoel verwerkt. De ingebouwde chip is feitelijk een minuscuul computertje met processor en geheugen. De digitale informatie die op de chipkaart staat kan door Cardreader apparatuur uitgelezen worden. Chipkaarten worden het meest gebruikt voor identificatie doeleinden en Closed Loop betaalsystemen. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gangbare blanco Mifare passen. Voor meer informatie over de verschillende soorten Mifare passen kunt u altijd geheel vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen naar 050-3687777 of e-mail of anders ons contactformulier. Hieronder kunt u kiezen uit de verschillende Mifare passen. PPC kan (bijna) elke soort Mifare pas leveren; mocht u uw keuze niet zien, neem dan contact met ons op.
Een unieke code (UID)
Elke blanco Mifare pas heeft een eigen code, in vaktermen een UID (Unique IDentifier) of CSN (Chip Serial Number) nummer genoemd, die de pas uniek maakt. Een kaartleessysteem leest dit nummer door middel van RFID (Radio Frequency IDentification) uit. De uitgelezen digitale informatie kan dan gekoppeld worden aan een database bestand waarin alle digitale UID nummers gelinkt staan aan gegevens van een persoon. Door de UID van de pas te koppelen aan de gegevens van een persoon is dit een vrij eenvoudig identificatiesysteem te noemen. Als het kaartleessysteem daarnaast bijhoudt hoe vaak een bepaalde Mifare pas is uitgelezen kan er een soort registratie- (zoals bij toegangspassen) of betaalsysteem (zoals dat vaak toegepast wordt bij studentenpassen en bedrijfspassen) gecreëerd worden. Zo gebruiken gemeentes en afvalverwerkers afvalpassen met dit systeem om bij te houden hoeveel vuilnis door elke bewoner bij een vuilnisafgifte punt (ondergrondse container of afvalbrengstation) gebracht is.
Mifare betaalsysteem pas
Voor een festival of evenement met veel bezoekers kan in een centraal database bestand een waarde/krediet aan een bepaalde UID van een chipkaart verbonden worden. Tijdens een uitleesactie, bij het halen van een consumptie bijvoorbeeld, maakt de Cardreader apparatuur contact met het centrale database bestand en schrijft het systeem een kredietpunt af van dit specifieke UID account. Hiermee vindt er een soort van betaling plaats. Waarde/krediet wordt toegewezen en afgeschreven via een Mifare pas die gelinkt is aan een centraal databasebestand. Een interessante eigenschap van een dergelijk betaalsysteem is om de patronen en bestedingskeuzes van de gebruikers te registreren. Hiermee legt het systeem de uitgavepatronen van de gebruikers vast hetgeen voor marketing doeleinden zeer waardevolle informatie kan zijn. Let wel: een betaalsysteem op deze manier opzetten is super handzaam maar niet echt veilig.
Mifare passen: een Hollands tintje
De Mifare blanco kaart is een Nederlandse uitvinding van Philips. De technologie is in 1994 ontwikkeld door het bedrijf NXP Semiconductors wat tot 2006 een onderdeel van Philips was. De eerste versie van de Mifare pas is de Mifare Classic 1k 4 byte. Door de jaren heen is de serie uitgebreid tot een hele familie met verschillende generaties en eigenschappen. De meest gebruikte en door PPC te leveren blanco Mifare Passen zijn: Mifare Classic, Mifare Ultralight-C en de Mifare DESFire passen. Om de kaarten te testen en te kunnen beoordelen welke type blanco Mifare pas het beste bij uw systeem past stelt PPC gratis een proefmonster sample set beschikbaar. Neem telefonisch (050-368 7777) contact op om deze gratis sample set te bestellen.
Blanco Mifare passen met verschillende geheugencapaciteit en UID uitlezing
Een kenmerkend verschil tussen de verschillende Mifare passen is de hoeveelheid geheugen. De meest gebruikte Mifare pas is de eerste generatie Mifare Classic 1k pas. De 1k notatie staat voor 1 kilobyte. Dit type heeft een geheugen capaciteit van 1024 bytes en communiceert met een frequentie van 13.56 MHz. De UID van een Mifare Classic bestaat uit 4-byte wat overeenkomt met 8 tekens in Hexadecimale notatie (32 bits). Voorbeelden van een Mifare Classic 4-byte UID zijn: 3C18D00E en DC45D40E. De totale unieke reeks van de Mifare classic serienummers is 4,2 Miljard. Door de onverwacht grote populariteit van de Mifare blanco passen is deze totale reeks al sinds eind 2010 uitgegeven. Om aan de blijvende vraag van Mifare passen met 4 byte UID te kunnen blijven voldoen hebben de fabrikanten besloten om de reeds gebruikte nummerreeksen nogmaals uit te geven. Maar wees gerust, de kans dat u twee dezelfde UID’s in uw systeem heeft komt neer op 1 op 134.000.000. Maar eerlijk is eerlijk: de naam UID (Unique Identifier) is sindsdien niet meer terecht voor 4 byte want uniek is het niet meer. Mede doordat de gehele 4-byte reeks al is uitgegeven werd er na 2010 de Mifare Classic 1k 7-byte geïntroduceerd. De 7-byte zorgt ervoor dat de UID 14 karakters groot is in plaats van 8 karakters. Met 14 karakters is het aantal unieke UID’s vele malen exponentieel toegenomen en zal in de toekomst niet uitgeput raken. Voorbeelden van een Mifare Classic 7-byte UID zijn: 043A6FF21F1D80 en 041C6FF21F1D80. Mocht u voor een Mifare 7-byte UID kiezen, denk er dan goed aan om te controleren of uw cardreaders en pasregistratie-systeem met 7-byte UID’s kan omgaan. Een overzicht van onze Cardreaders vindt u op deze pagina. Voor vragen over de beveiliging en de verschillende geheugencapaciteiten kunt u altijd contact met ons opnemen via het contact formulier of bellen naar 050 – 368 777.